RYBA Z CZOSNKIEM W POMARAŃCZACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 2 oczyszczone dorady,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 4 gałązki tymianku,
- 1 łyżeczka nasion fenkułu,
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 100 ml wywar z ryb,
- 125 ml wina białego wytrawnego,
- szczypta natki pietruszki,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni C przy termoobiegu, lub 220 stopni C bez termoobiegu. Następnie umyj ryby umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Potem umyj tymianek i włóż go do brzucha ryby. Później obierz czosnek i pokrój go w plasterki, z których połowę także włóż do środka ryby. Gorącą wodą umyj cytrynę i jedną pomarańczę, a skórkę poodkrajaj cieniutkimi paskami. Z połowy cytryny i z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Z dwóch pozostałych pomarańczy wykrój cząstki, sok zachowaj. Ryby połóż na brytfannie posmarowanej tłuszczem, po czym wymieszaj sok cytrynowy, pomarańczowy z oliwą, winem, pozostałym czosnkiem, wywarem rybnym oraz nasionami fenkułu i polej tym ryby. Następnie wstaw tak przygotowane dorady do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz około 25 minut. W połowie pieczenia należy odwrócić rybę i co kilka minut należy polewać sosem. Gdy ryba się już upiecze zostaw ją w włączonym piekarniku, a sos wylej na patelnię, wrzuć do niego cząstki pomarańczy oraz skórkę z cyrusów. Następnie podgrzej i dopraw cukrem, pieprzem oraz solą. Na koniec drobno posiekaj listki natki, ryby wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj pietruszką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu