RYBA W MARYNACIE
Składniki
- 50 dag świeżej ryby (dorsz, karp, sum),
- 2-3 łyżki oleju do smażenia.
- Zaprawa:
- 1 szklanka wody,
- 3-4 łyżki octu (3%),
- 1 pietruszka,
- 1 marchew,
- 1 duża cebula,
- kawałek selera,
- 1 liść laurowy,
- 3-4 ziarenka pieprzu,
- szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania/kroki
Oczyść i opłucz rybę, po czym zdejmij skórę i podziel na dzwonka. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zagotuj wodę z solą, cukrem, przyprawami oraz pokrojonymi w krążki warzywami, dolej octu. Potem usmażoną rybę układaj w słoiku warstwami, na przemian z cebulą pokrojoną w piórka. Zalej marynatą i wstaw do lodówki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu