RYBA NA OSTRO
Składniki
- 80 dag filetów z ryb morskich,
- 20 dag ogórków konserwowych lub kiszonych,
- 3 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- pół szklanki oliwy,
- 5 łyżek keczupu,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Rybę podziel na porcje, skrop sokiem z cytryny, po czym natrzyj solą i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie cebulę, czosnek oraz ogórki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Potem oliwę wymieszaj z keczupem i musztardą, jeśli trzeba, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Formę do zapiekania natłuść, ułóż w niej porcje ryby, posyp cebulką, czosnkiem i ogórkami oraz natką pietruszki. Polej sosem i przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Zapiekaj przez około pół godziny. Następnie zdejmij folię i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu