ROSYJSKA PASCHA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 750 g sera twarogowego,
- 125 g 36% śmietany,
- 100 g masła,
- 1 dość duże jajko,
- 75 g owoców kandyzowanych mieszanych,
- 75 g migdałów, posiekanych,
- 75 g rodzynek,
- 75 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Weź sito, które następnie wyłóż ściereczką lnianą i nałóż na nią ser. Potem rogi ścierki złącz nad serem, na który połóż talerz i obciąż go puszką konserwy. Tak przygotowany ser pozostaw na około 12 godzin i od czasu do czasu dociskaj, by wyciekła cała serwatka. Następnego dnia utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem oraz migdałami, rodzynkami i śmietaną, a także z solą dodaną do twarogu. Następnie weź prostokątną formę na paschę, która ma pojemność 1 litra, wyłóż ją ścierką lnianą i nałóż masę twarogową. Po raz kolejny końce ścierki złącz nad masą i przyciśnij talerzem, a pod spodem ustaw jakieś naczynie na ociekający płyn i wstaw to na dobę do lodówki. Po upłynięciu tego czasu, wyłóż paschę na odpowiednie naczynie i przybierz je pokrojonymi drobno owocami kandyzowanymi.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu