ROGATE CIASTKA
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 25 dag (1 kostka) margaryny,
- pół szklanki piwa,
- słodki dżem,
- sól,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz do nasmarowania blachy.
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę dobrze schłodź, następnie zetrzyj na tarce z dużymi otworami, wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj piwo i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy i pokrój na kwadraty. Na środek każdego kładź po łyżce dżemu i sklejaj rożki. Układaj na natłuszczonej blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu