RAFAELKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 3/4 szklanki śmietanki,
- 10 dag wiórków kokosowych,
- i 3 łyżki do obtoczenia,
- 5 dag margaryny,
- 1 łyżka rumu.
Sposób przygotowania/kroki
Czekoladę pokrusz na drobne kawałki. Śmietankę wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Odstaw na kwadrans, a następnie podgrzewaj, stale mieszając, na niewielkim ogniu około 10 minut. Masa nie powinna zawrzeć. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem, wymieszj z masą kokosową, dodając rum. Z masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Ułóż na tacy i schłodź w lodówce.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu