You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PYSZNE PĄCZKI
recipe image PYSZNE PĄCZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 porcja drożdży instant,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • cukier waniliowy,
  • dżem do nadziewania,
  • tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Żółtka lekko ubij ze śmietaną, dodaj mąkę ze szczyptą soli, stopiony tłuszcz i drożdże. Wyrób elastyczne ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuszczonymi rękami odrywaj kawałki wyrośniętego ciasta, formuj placuszki i kładź na nich po łyżce konfitur, a następnie formuj niewielkie okrągłe pączki. Gotowe pączki ułóż na wysypanej mąką stolnicy i pozostaw na pół godziny, by wyrosły. Smaż na złoty kolor z obu stron w głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu. Odsącz z tłuszczu najlepiej na papierowych ręcznikach i przez sitko posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.