PYSZNE PĄCZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 15 dag cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1 porcja drożdży instant,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 kieliszek spirytusu,
- cukier waniliowy,
- dżem do nadziewania,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Żółtka lekko ubij ze śmietaną, dodaj mąkę ze szczyptą soli, stopiony tłuszcz i drożdże. Wyrób elastyczne ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuszczonymi rękami odrywaj kawałki wyrośniętego ciasta, formuj placuszki i kładź na nich po łyżce konfitur, a następnie formuj niewielkie okrągłe pączki. Gotowe pączki ułóż na wysypanej mąką stolnicy i pozostaw na pół godziny, by wyrosły. Smaż na złoty kolor z obu stron w głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu. Odsącz z tłuszczu najlepiej na papierowych ręcznikach i przez sitko posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu