You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PYSZNA SZARLOTKA
recipe image PYSZNA SZARLOTKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 kg jabłek (antonówkilub renety),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół kostki margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 6 łyżek cukru,
  • cynamon,
  • sok z cytryny,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • zagęszczacz do śmietany w torebce,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzyj z cukrem pudrem i jajkiem. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i dodawaj po łyżce do kremu, ciągle ucierając. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym wyłóż ciasto, formując dość wysoki kant. Posmaruj mlekiem wymieszanym z żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut. Potem jabłka obierz, usuńe zgniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrapiając sokiem z cytryny. Podlej 3 łyżkami wody i rozgotuj na małym ogniu, po czym dodaj cukier oraz szczyptę cynamonu i wymieszaj z galaretką (nie rozpuszczaj jej w wodzie). Tak przygotowaną masę jabłkową wyłóż na upieczony spód i równomiernie rozsmaruj i ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij z dodatkiem pozostałego cukru i cukru waniliowego oraz zagęszczacza. Ubity krem rozsmaruj na masie jabłecznej, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.