PYSZNA SZARLOTKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 1 kg jabłek (antonówkilub renety),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół kostki margaryny,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka,
- 10 dag płatków migdałowych,
- 6 łyżek cukru,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- zagęszczacz do śmietany w torebce,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzyj z cukrem pudrem i jajkiem. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i dodawaj po łyżce do kremu, ciągle ucierając. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym wyłóż ciasto, formując dość wysoki kant. Posmaruj mlekiem wymieszanym z żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut. Potem jabłka obierz, usuńe zgniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrapiając sokiem z cytryny. Podlej 3 łyżkami wody i rozgotuj na małym ogniu, po czym dodaj cukier oraz szczyptę cynamonu i wymieszaj z galaretką (nie rozpuszczaj jej w wodzie). Tak przygotowaną masę jabłkową wyłóż na upieczony spód i równomiernie rozsmaruj i ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij z dodatkiem pozostałego cukru i cukru waniliowego oraz zagęszczacza. Ubity krem rozsmaruj na masie jabłecznej, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu