You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PYSZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
recipe image PYSZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 2 podwójne filety matiasów,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule dymki,
  • 4 łyżki stołowe octu winnego, białego,
  • 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • pół pęczka natki pietruszki oraz koperku,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,
  • 4 liście endywii.
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach. Liście endywii umyj, osusz i pokrój w podłużne paski. Potem umyj cebulę i pokrój ją w krążki. Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Następnie osusz papierowym ręcznikiem filety, pokrój na 3 centymetrowe kawałki. Ziemnaki odcedź, odparuj, obierz i pokrój w kawałki. Kolejnym etapem będzie przygotowanie sosu winegret. W tym celu zmieszaj ocet z olejem, cukrem, solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj go z przygotowanymi wcześniej składnikami i rozłóż na talerzach. Koperek i natkę pietruszki posiekaj dość drobno i wymieszaj ze śmietaną, a następnie polej nią sałatkę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.