PUDDING
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 300 ml mleka,
- 5 dag: rodzynek, masła, cukru,
- pół lekko czerstwej bułki paryskiej,
- gałka muszkatołowa,
- jajko.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw weź naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Następnie mocz przez około 10 minut rodzynki w ciepłej wodzie. Pokrój w kromki bułkę i obierz ją delikatnie ze skórki. Każdą z kromek pokrój na trzy kawałki i posmaruj masłem. Powołę bułki wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp je rodzynkami i połową cukru, a na wierzch ułóż pozostałą bułkę. Później jajko ubij z mlekiem, a następnie zalej nim bułkę i pozostaw na pół godziny, aby spęczniało. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pudding posyp cukrem oraz gałką muszaktołową i piecz przez godzinę na górnym poziomie piekarnika.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu