PROSTY PLACEK Z ORZECHAMI
Składniki
- 25 dag cukru,
- 25 dag margaryny,
- 25 dag mąki pszennej,
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka waniliowego proszku do pieczenia,
- sok i skórka z 1 małej cytryny,
- pomarańczowy aromat,
- tarta bułka,
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Masło zmiksuj z cukrem oraz sokiem z cytryny, następnie dodawaj po jednym jajku, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórką cytryny, natomiast na koniec aromat. Wszystko dobrze wymieszaj, po czym przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, posyp posiekanymi orzechami i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz przez około godziną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu