PORTUGALSKIE WĄTRÓBKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 60 dag wątroby cielęcej,
- pół szklanki białego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 2 łyżki oleju sojowego,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania/kroki
Wątrobę opłucz i pokrój w cienkie plastry, po czym włóż je do miski i zalej marynatą zrobioną z wina, roztartego czosnku, liścia laurowego, pieprzu oraz soli. Tak przygotowane mięso wstaw na pół doby do lodówki, od czasu do czasu przewracaj plastry. Po tym czasie rozgrzej patelnię, połóż na niej plastry wątroby, podsmaż z obu stron, zalej powstającą marynatą i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu