PORTUGALSKI SOS
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- pół szklanki wina czerwonego wytrawnego,
- 1,5 szklanki wody,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 pieczarek,
- pół łyżki tłuszczu,
- 1 kostka bulionowa,
- szczypta przyprawy do zup,
- szczypta soli,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania/kroki
W wodzie rozpuść bulion, pokrój drobno pieczarki i usmaż. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i zrób zasmażkę, rozprowadź zimnym bulionem i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj wino, pieczarki oraz ketchup. Na koniec dodaj pietruszkę i dopraw do smaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu