POMARAŃCZOWY SERNICZEK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 2 średnie pomarańcze,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kubeczek naturalnego serka homogenizowanego,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- sól,
- tłuszcz do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, usuwając białe błonki i pestki. Żółtko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie po łyżeczce dodawaj serek i wreszcie sok i skórkę z cytryny. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą żółtkową. Cząstki pomarańczy ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, zalej masą serową i wstaw do nagrzanego piekarnika w 200°C, na 20-30 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu