POLSKA SAŁATKA NADMORSKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 25 dag ugotowanego mięsa drobiowego,
- 5 ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 średnie buraki,
- 1 duży filet śledziowy,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 kiszony ogórek.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj sos. Wymieszaj pół słoiczka chrzanu ze śmietaną, 1 łyżeczką pikantnej musztardy i sporą garścią posiekanej natki pietruszki. Następnie ziemniaki i buraki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę, po czym delikatnie zwilż sokiem z kiszonego ogórka. Potem ugotuj na twardo jajka i pokrój w kostkę. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne, także pokrój w kostkę, podobnie uczyń ze śledziem i ogórkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj sos chrzanowy, wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Zanim podasz sałatkę wstaw na pół godziny do lodówki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu