You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
POŚWIATECZNE BAJADERKI
recipe image POŚWIATECZNE BAJADERKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 50 dag okruchów różnych ciast,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki rumu,
  • dowolne bakalie,
  • kakao w proszku.
Sposób przygotowania/kroki
W małym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na niewielkim ogniu. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia i nadal mieszając, zdejmij z ognia, gdy w zasmażce zrobią się kluchy, trzeba masę przetrzeć przez sito. Dodaj kawę rozpuszczalną, brandy i cukier, dobrze zmiksuj, ostudź. Drobno pokruszone ciasto wymieszaj z bakaliami i dodaj do mlecznej masy, dobrze wymieszaj. Natłuszczonymi rękami formuj „kartofelki" i obtaczaj w wiórkach kokosowych lub w sproszkowanym kakao.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.