POŚWIATECZNE BAJADERKI
Składniki
- 50 dag okruchów różnych ciast,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki rumu,
- dowolne bakalie,
- kakao w proszku.
Sposób przygotowania/kroki
W małym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na niewielkim ogniu. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia i nadal mieszając, zdejmij z ognia, gdy w zasmażce zrobią się kluchy, trzeba masę przetrzeć przez sito. Dodaj kawę rozpuszczalną, brandy i cukier, dobrze zmiksuj, ostudź. Drobno pokruszone ciasto wymieszaj z bakaliami i dodaj do mlecznej masy, dobrze wymieszaj. Natłuszczonymi rękami formuj „kartofelki" i obtaczaj w wiórkach kokosowych lub w sproszkowanym kakao.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu