PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag ziemniaków,
- 30 dag grzybów,
- 4 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 cebula,
- spora szczypta mielonego majeranku,
- sól,
- pieprz, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach tłuszczu. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Duś do miękkości, stale mieszając, by grzyby dusiły się równomiernie. Czosnek zmiażdż i razem z przyprawami dodaj do uduszonych grzybów, wmieszaj na małym ogniu, a następnie ostudź. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami, jak na zwykłe placki ziemniaczane. Grzyby wymieszaj z ziemniakami, dodaj jaja i smaż z obu stron na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu