PLACKI Z JABŁKAMI PO NIEMIECKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 4 niewielkie, kwaskowate jabłka,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g śmietany,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- pół cytryny,
- 3 stołowe łyżki masła,
- 2 stołowe łyżki cukru,
- 1 stołowa łyżka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Do miski wsyp mąkę i powoli mieszaj ją z mlekiem, a następnie szczyptą soli oraz jajkami. Tak zrobione ciasto odstaw na 15 minut. Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój je w plastry grubości jednego centymetra i posmaruj cytryną, by nie zbrązowiały. Śmietanę ubij na pół sztywno i dodaj do niej cukier waniliowy. Natomiast normalny cukier wymieszaj z cynamonem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, by się roztopiło, a następnie kawałki jabłek mocz w cieście i smaż na średnim ogniu około 8 minut obie strony. Po usmażeniu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, wyłóż na talerz i podawaj z waniliową zimną śmietaną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu