You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PLACKI Z JABŁKAMI PO NIEMIECKU
recipe image PLACKI Z JABŁKAMI PO NIEMIECKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 4 niewielkie, kwaskowate jabłka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • pół cytryny,
  • 3 stołowe łyżki masła,
  • 2 stołowe łyżki cukru,
  • 1 stołowa łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Do miski wsyp mąkę i powoli mieszaj ją z mlekiem, a następnie szczyptą soli oraz jajkami. Tak zrobione ciasto odstaw na 15 minut. Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój je w plastry grubości jednego centymetra i posmaruj cytryną, by nie zbrązowiały. Śmietanę ubij na pół sztywno i dodaj do niej cukier waniliowy. Natomiast normalny cukier wymieszaj z cynamonem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, by się roztopiło, a następnie kawałki jabłek mocz w cieście i smaż na średnim ogniu około 8 minut obie strony. Po usmażeniu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, wyłóż na talerz i podawaj z waniliową zimną śmietaną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.