PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Składniki
- Kruche ciasto:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- woda.
- Nadzienie:
- 1 szklanka mleka,
- 1 porcja mrożonych śliwek (40-50 dag),
- 4 dag cukru,
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
- sok i skórka z połowy cytryny,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 porcja cukru waniliowego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj łyżkę oliwy, sól oraz tyle zimnej wody, by powstało elastyczne ciasto. Dość szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem formę, formując dość gruby brzeg. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Następnie śliwki obierz i pokrój na połówki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście. Później wiórki namocz w mleku, jajko utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką, dodaj do wiórków, po czym dokładnie wymieszaj, a następnie zalej owoce. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu