You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PLACEK ZE ŚLIWKAMI
recipe image PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • Kruche ciasto:
  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • woda.
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 porcja mrożonych śliwek (40-50 dag),
  • 4 dag cukru,
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
  • sok i skórka z połowy cytryny,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 porcja cukru waniliowego,
  • 1 jajko.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj łyżkę oliwy, sól oraz tyle zimnej wody, by powstało elastyczne ciasto. Dość szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem formę, formując dość gruby brzeg. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Następnie śliwki obierz i pokrój na połówki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście. Później wiórki namocz w mleku, jajko utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką, dodaj do wiórków, po czym dokładnie wymieszaj, a następnie zalej owoce. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.