PLACEK Z OWOCAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 25 dag margaryny,
- 6 dużych jabłek (najlepiej antonówki lub renety),
- 10 dag rodzynek,
- 10 dag orzeszków arachidowych lub pistacjowych,
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru lub miodu,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duża twarda gruszka,
- 1 duży banan,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki brandy,
- sól,
- mąka i tłuszcz do nasmarowania i wysypania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Żółtka utrzyj z margaryną, cukrem oraz brandy. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masy jajecznej. Rodzynki umyj i namocz w ciepłej wodzie, a gdy napęcznieją, dobrze odciśnij. Jabłka oraz gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Potem obierz i pokrój w kostkę banana. Wszystkie owoce skrop obficie sokiem z cytryny, wymieszaj, a następnie obtocz w mące. Dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj. Na koniec białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj z ciastem. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 60 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu