PLACEK Z DYNI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła kokosowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- Farsz:
- 50 dag miąższu z dyni
- 120 ml mleka
- 3 jajka
- 12 dag twrożku homogenizowanego
- 18 dag brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania/kroki
Zagnieść ciasto, schłodzić 1 h w lodówce. Dynię pokroić dusić 5 min. w 100 ml wody. Serek utrzeć z mlekiem, cukrem, jajkami i przyprawami. Dodać rozgotowaną dynię. Ciasto należy cienko rozwałkować. Blachę natłuścić i przełożyć do niej ciasto. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20 min. Ciasto należy nakłuć widelcem i nałożyć dyniowe nadzienie. Piec ok. godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu