PLACEK ORZECHOWY
Składniki
- 25 dag mąki pszennej,
- 25 dag cukru,
- 25 dag margaryny,
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka waniliowego proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- aromat pomarańczowy,
- sok i skórka z 1 małej cytryny,
- tarta bułka i tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Masło zmiksuj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórką cytryny, a na koniec aromat i wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 °C i piecz około godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu