You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PLACEK ORZECHOWY
recipe image PLACEK ORZECHOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 25 dag cukru,
  • 25 dag margaryny,
  • 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka waniliowego proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • aromat pomarańczowy,
  • sok i skórka z 1 małej cytryny,
  • tarta bułka i tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Masło zmiksuj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą skórką cytryny, a na koniec aromat i wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 °C i piecz około godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.