You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIERNIK Z PIWEM
recipe image PIERNIK Z PIWEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 50 dag mąki krupczatki,
  • 25 dag dobrej margaryny,
  • 1 szklanka płynnego miodu,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • garść mieszanych bakalii, 1 porcja przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól,
  • tarta bułka i tłuszcz do nasmarowania formy,
  • ewentualnie torebka polewy do ciast (czekoladowa lub orzechowa).
Sposób przygotowania/kroki
Posiekaj drobno orzechy. Rodzynki umyj i namocz w odrobinie piwa. Miękką margarynę zmiksuj z cukrem, dodając kolejno żółtka, a następnie po łyżce miód i piwo wymieszane z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszaj z sodą i powoli wsypuj do masy piwnej, stale mieszając. Uważaj, by nie powstały grudki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem, dodaj bakalie. Następnie dwie podłużne keksowe foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej do nich ciasto i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 50 minut. Gotowy piernik posmaruj polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.