PIERNIK Z PIWEM
Składniki
- 50 dag mąki krupczatki,
- 25 dag dobrej margaryny,
- 1 szklanka płynnego miodu,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- garść mieszanych bakalii, 1 porcja przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól,
- tarta bułka i tłuszcz do nasmarowania formy,
- ewentualnie torebka polewy do ciast (czekoladowa lub orzechowa).
Sposób przygotowania/kroki
Posiekaj drobno orzechy. Rodzynki umyj i namocz w odrobinie piwa. Miękką margarynę zmiksuj z cukrem, dodając kolejno żółtka, a następnie po łyżce miód i piwo wymieszane z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszaj z sodą i powoli wsypuj do masy piwnej, stale mieszając. Uważaj, by nie powstały grudki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem, dodaj bakalie. Następnie dwie podłużne keksowe foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej do nich ciasto i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 50 minut. Gotowy piernik posmaruj polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu