PIERŚ Z KURCZAKA Z JOGURTEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 250 g fileta z kurczaka,
- 100 g jogurtu,
- 120 g przetartych pomidorów,
- 2 drobno posiekane dymki,
- 2 cebule małe, drobno posiekane,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- pół łyżeczki kolendry oraz kurkumy,
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta chili,
- szczypta kminku,
- 2 łyżki listków mięty posiekanych,
- 1 łyżka stołowa oleju.
Sposób przygotowania/kroki
Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Następnie imbir, cebulę, liście mięty oraz czosnek utrzyj na pastę w moździerzu. W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj do niego pastę i cały czas mieszając dołącz chili, kolendrę, kminek oraz kurkumę i smaż przez około trzy minuty. Dodaj pomidory, jogurt, gotuj tak długo, aż sos stanie się gęsty. Gdy sos będzie gotowy dodaj kawałki kurczaka. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu. Zanim podasz, udekoruj cebulą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu