PIERÓG Z DORSZA PO FIŃSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 kg filetów z dorsza,
- 600 g mąki,
- 200 g wędzonej słoniny,
- 50 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, szklankę wody a także stopione masło, zagnieć ciasto, po czym przykryj ścierką i zostaw na pół godziny. Następnie oczyść i umyj filety, posyp je pieprzem i solą. Potem pokrój w kostkę sloninę. Rozwałkuj ciasto na dwa owalne placki, tak by były w miarę grube. Na środek jednego z placków nasyp trochę mąki, na nią wyłóż filety, a na nie słoninę. Brzegi placka zwilż i przykryj drugim plackiem. Zlep brzegi obu placków razem. Wierzch pieroga posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą. Wyłóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz przez 3 do czterch godzin w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Od czasu do czasu smaruj go masłem, a gdy będzie ciemnieć zawiń go w folię. Gdy pieróg będzie upieczony, polej go roztopionym masłem i podawaj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu