You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIERÓG Z DORSZA PO FIŃSKU
recipe image PIERÓG Z DORSZA PO FIŃSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 600 g mąki,
  • 200 g wędzonej słoniny,
  • 50 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, szklankę wody a także stopione masło, zagnieć ciasto, po czym przykryj ścierką i zostaw na pół godziny. Następnie oczyść i umyj filety, posyp je pieprzem i solą. Potem pokrój w kostkę sloninę. Rozwałkuj ciasto na dwa owalne placki, tak by były w miarę grube. Na środek jednego z placków nasyp trochę mąki, na nią wyłóż filety, a na nie słoninę. Brzegi placka zwilż i przykryj drugim plackiem. Zlep brzegi obu placków razem. Wierzch pieroga posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą. Wyłóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz przez 3 do czterch godzin w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Od czasu do czasu smaruj go masłem, a gdy będzie ciemnieć zawiń go w folię. Gdy pieróg będzie upieczony, polej go roztopionym masłem i podawaj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.