PIECZONY KURCZKA Z POMIDOROWĄ SALSĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kurczak
- maslo
- sol, pieprz, przyprawa do kurczaka
- Salsa pomidorowa:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chilli ( bez pestek)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sol, pieprz, papryka w proszku
Sposób przygotowania/kroki
Umytego kurczaka natrzeć solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzać masło, włożyć kurczaka i polać tłuszczem. Piec przez ok. 70 minut. Aby kurczak nie wysechł należy go od czasu do czasu polać sosem, który powstanie w czasie pieczenia. W celu przygotowania salsy należy usmażyć pokrojone pomidory z cebulą. Doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i chili. Smażyć aż wszystkie składniki się połączą, będą miękkie i zrumienią się. Następnie dodać natkę pietruszki i paprykę w proszku. Wszystko zmiksować blenderem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu