PIECZONY KURCZAK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- cały kurczak,
- 2 cukinie,
- 12 pomidorów koktajlowych,
- 10 dag oliwek,
- 1 cebula,
- 35 dag białej fasoli z puszki,
- 3 łyżki oleju,
- ząbek czosnku,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- gałązka tymianku i rozmarynu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Kurczaka umyj, oczyść, po czym natrzyj go solą oraz pieprzem. Przełóż go na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C. Następnie pokrój cebulę w kostkę i po pół godzinie pieczenia kurczaka dodaj ją do niego. Następnie pokrój cukinię w słupki, poukładaj wokół kurczaka 20 minut przed końcem pieczenia. Kwadrans przed wyjęciem kurczaka, pokrusz pieczywo, wymieszaj je z posiekanymi oliwkami, czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na kurczaku. Pomidorki poprzekrajaj na pół, fasolę odsącz i wyłóż wokół kurczaka na 8 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu warzywa dopraw do smaku i wyłóż razem z kurczakiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu