You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIECZONY KURCZAK
recipe image PIECZONY KURCZAK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • cały kurczak,
  • 2 cukinie,
  • 12 pomidorów koktajlowych,
  • 10 dag oliwek,
  • 1 cebula,
  • 35 dag białej fasoli z puszki,
  • 3 łyżki oleju,
  • ząbek czosnku,
  • 2 kromki pieczywa tostowego,
  • gałązka tymianku i rozmarynu,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Kurczaka umyj, oczyść, po czym natrzyj go solą oraz pieprzem. Przełóż go na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C. Następnie pokrój cebulę w kostkę i po pół godzinie pieczenia kurczaka dodaj ją do niego. Następnie pokrój cukinię w słupki, poukładaj wokół kurczaka 20 minut przed końcem pieczenia. Kwadrans przed wyjęciem kurczaka, pokrusz pieczywo, wymieszaj je z posiekanymi oliwkami, czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na kurczaku. Pomidorki poprzekrajaj na pół, fasolę odsącz i wyłóż wokół kurczaka na 8 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu warzywa dopraw do smaku i wyłóż razem z kurczakiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.