PIECZONY KURCZAK PO PROWANSALSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- duży kurczak
- kilka rozgniecionych ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- cytryna w ćwiartkach
- sok z cytryny
- pieprz, sól
Sposób przygotowania/kroki
Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Pokropić sokiem z cytryny. Włożyć do przygotowanej brytfanki, skropić oliwą. W brytfance ułożyć ćwiartki cytryn, dolać trochę wody. Piec kurczaka w nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia i uzupełniając wodę w razie potrzeby. Piec aż do zrumienienia się skórki i do momentu, w którym po nakłuciu mięsa będzie z niego wypływać przezroczysta ciecz.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu