PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 4 bardzo duże ziemniaki,
- 100 g grubej soli,
- 1 duża łyżka masła,
- 400 g kwaśnej śmietany,
- pęczek szczypioru,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Następnie roztopionym masłem posmaruj ziemniaki. Do formy żaroodpornej wsyp sól i rozłóż na niej ziemniaki. Formę ustaw na środkowym poziomie piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 200 stopni C przy termoobiegu. Szczypior umyj i drobno posiekaj, następnie wymieszaj go ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki podawaj na gorąco z zimnym sosem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu