PIECZEŃ W BIAŁYM WINIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kg mięsa na pieczeń (wołowina, wieprzowina, cielęcina),
- 4 łyżki oliwy,
- 3 cebule,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- pół szklanki białego wina,
- odrobina szałwii,
- garść rozmarynu,
- sól, pieprz,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Czosnek zetrzyj na tarce. Rozmaryn i szałwię drobniutko posiekaj, wymieszaj z czosnkiem oraz szczyptą soli. Teraz mięso natrzyj sokiem z cytryny oraz mieszaniną czosnkowo-ziołową, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Płat mięsa zwiń i zwiąż bawełnianą nicią, podsmaż na tłuszczu ze wszystkich stron. Potem cebulę pokrój na ćwiartki. Obrumienione mięso ułóż w brytfannie i obłóż cebulami, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180° C i piecz jeszcze 40-45 minut, podlewając białym winem i sosem z pieczenia. Upieczone mięso wyjmij, usuń nitki i razem z cebulami wyłóż na półmisek. Sos z pieczenia wymieszaj ze śmietanką i rozmarynem, dopraw i chwilę podgrzewaj, stale mieszając, nie gotuj. Sosem polej gotowe mięso.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu