You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIECZEŃ W BIAŁYM WINIE
recipe image PIECZEŃ W BIAŁYM WINIE
Składniki
  • 1 kg mięsa na pieczeń (wołowina, wieprzowina, cielęcina),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 cebule,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • pół szklanki białego wina,
  • odrobina szałwii,
  • garść rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Czosnek zetrzyj na tarce. Rozmaryn i szałwię drobniutko posiekaj, wymieszaj z czosnkiem oraz szczyptą soli. Teraz mięso natrzyj sokiem z cytryny oraz mieszaniną czosnkowo-ziołową, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Płat mięsa zwiń i zwiąż bawełnianą nicią, podsmaż na tłuszczu ze wszystkich stron. Potem cebulę pokrój na ćwiartki. Obrumienione mięso ułóż w brytfannie i obłóż cebulami, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180° C i piecz jeszcze 40-45 minut, podlewając białym winem i sosem z pieczenia. Upieczone mięso wyjmij, usuń nitki i razem z cebulami wyłóż na półmisek. Sos z pieczenia wymieszaj ze śmietanką i rozmarynem, dopraw i chwilę podgrzewaj, stale mieszając, nie gotuj. Sosem polej gotowe mięso.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.