PIECZARKI W CIEŚCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
- Nadzienie:
- 50 dag dużych pieczarek,
- 4-5 sporych orzechów włoskich,
- sól, pieprz, 1 łyżka margaryny,
- sok z połowy cytryny.
- Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej,
- 15 dag margaryny,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki śmietany,
- sól,
- kminek,
- tłuszcz do smarowania formy, tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimną margaryną, następnie dodaj żółtko i śmietanę, szczyptę soli oraz szczyptę ziaren kminku. Teraz szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz grzybowy. Pieczarki oczyść i umyj. Następnie odetnij kapelusze i skrop je sokiem z cytryny, a trzonki drobno posiekaj. Potem rozgrzej margarynę i uduś posiekane trzonki, po czym dodaj posiekane orzechy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po godzinie ciasto rozwałkuj i pokrój na spore kwadraty. Na każdym układaj kapelusz pieczarki i przykrywaj go masą pieczarkowo - orzechową. Następnie rogi kwadratów posklejaj nad kapeluszami. Posmaruj rozmąconym białkiem, posyp kminkiem, po czym ułóż na wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą formie. Na koniec wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu