You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIECZARKI W CIEŚCIE
recipe image PIECZARKI W CIEŚCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
  • Nadzienie:
  • 50 dag dużych pieczarek,
  • 4-5 sporych orzechów włoskich,
  • sól, pieprz, 1 łyżka margaryny,
  • sok z połowy cytryny.
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól,
  • kminek,
  • tłuszcz do smarowania formy, tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimną margaryną, następnie dodaj żółtko i śmietanę, szczyptę soli oraz szczyptę ziaren kminku. Teraz szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz grzybowy. Pieczarki oczyść i umyj. Następnie odetnij kapelusze i skrop je sokiem z cytryny, a trzonki drobno posiekaj. Potem rozgrzej margarynę i uduś posiekane trzonki, po czym dodaj posiekane orzechy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po godzinie ciasto rozwałkuj i pokrój na spore kwadraty. Na każdym układaj kapelusz pieczarki i przykrywaj go masą pieczarkowo - orzechową. Następnie rogi kwadratów posklejaj nad kapeluszami. Posmaruj rozmąconym białkiem, posyp kminkiem, po czym ułóż na wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą formie. Na koniec wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.