You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PEKIŃSKIE ORZECHY
recipe image PEKIŃSKIE ORZECHY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
  • 250 g obranych orzechów włoskich,
  • 3 stołowe łyżki ziaren sezamu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 450 ml oleju z orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania/kroki
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją, po czym wrzuć do niej orzechy. Gotuj około 5 minut. Następnie odcedź orzechy przez sitko, osusz ręcznikiem papierowym i rozłóż na blaszce do pieczenia. Gdy orzechy będą jeszcze ciepłe, obtocz je w cukrze bardzo dokładnie, a potem odstaw nawet na całą noc, by mogły dobrze wyschnąć. Następnego dnia weź głęboką patelnię i rozgrzej w niej olej. Smaż orzechy porcjami, około 2 minut każdą tak, by cukier puder zaczął się topić, a orzechy zaczną się brązowić. Następnie wyjmij je z oleju, posyp sezamem i połóż na metalowym sitku, aby ociekły z oleju i ostygły.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.