You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PASZTET WARZYWNY
recipe image PASZTET WARZYWNY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 1 litr rosołu warzywnego z kostki,
  • 50 dag selera korzeniowego,
  • 50 dag brokułów,
  • 4 białka,
  • 2 konserwowe ogórki,
  • pół szklanki gęstej śmietany,
  • margaryna,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz i pokrój selera w grubą kostkę. Wrzuć do wrzącego rosołu i gotuj 20 minut. Po dwudziestu minutach dodaj oczyszczone brokuły i gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź i rozdziel - każde warzywo zmiksuj, a następnie każde oddzielnie wymieszać z połową śmietany i dwoma białkami. Dopraw do smaku. Keksową formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. W formie przekładaj warstwami seler i brokuły. Foremkę przykryj folią aluminiową i ustaw w brytfannie napełnionej wodą, tak aby sięgała do połowy formy. Wstaw do gorącego piekarnika na godzinę. Wystudź i wstaw na noc do lodówki. Pasztet przełóż na półmisek i udekoruj sosem majonezowym. Podawać z pieczywem, najlepiej grahamem. Zamiast selera można wykorzystać marchewkę. Jeśli nie masz czasu, możesz seler i brokuły zmiksuj razem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.