PASZTET WARZYWNY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 1 litr rosołu warzywnego z kostki,
- 50 dag selera korzeniowego,
- 50 dag brokułów,
- 4 białka,
- 2 konserwowe ogórki,
- pół szklanki gęstej śmietany,
- margaryna,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- majonez,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz i pokrój selera w grubą kostkę. Wrzuć do wrzącego rosołu i gotuj 20 minut. Po dwudziestu minutach dodaj oczyszczone brokuły i gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź i rozdziel - każde warzywo zmiksuj, a następnie każde oddzielnie wymieszać z połową śmietany i dwoma białkami. Dopraw do smaku. Keksową formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. W formie przekładaj warstwami seler i brokuły. Foremkę przykryj folią aluminiową i ustaw w brytfannie napełnionej wodą, tak aby sięgała do połowy formy. Wstaw do gorącego piekarnika na godzinę. Wystudź i wstaw na noc do lodówki. Pasztet przełóż na półmisek i udekoruj sosem majonezowym. Podawać z pieczywem, najlepiej grahamem. Zamiast selera można wykorzystać marchewkę. Jeśli nie masz czasu, możesz seler i brokuły zmiksuj razem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu