PARÓWKI Z ZIEMNIAKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 50 dag parówek,
- duża garść startego sera,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka przyprawy do zup,
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, tymianek, majeranek),
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ziemniaki przepuść przez maszynkę, wymieszaj z połową sera, musztardą, przyprawami oraz zieleniną. Następnie obierz parówki z osłonek i drobno posiekaj, a pozostałe pokrój na dość duże plasterki. Posiekane parówki wymieszaj z masą ziemniaczaną. Średnią tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż masą ziemniaczaną, na wierzchu układając plasterki parówek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie posyp serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 3 minuty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu