PARÓWKI W PIWIE
Składniki
- 50 dag parówek,
- 0,33 l wody,
- 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 spore cebule,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 łyżka mąki,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw pokrój w kostkę cebulę. Następnie parówki obierz z osłonek, zalej piwem i wodą, dodaj cebule i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez około kwadrans, nie dopuść do wrzenia. Parówki wyjmij, a sos przetrzyj przez sito. Tłuszcz rozgrzej, dodaj mąkę i, mieszając, zasmaż. Zasmażkę dodaj do sosu piwnego i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku octem, solą oraz cukrem. Podgrzewaj, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Do gotowego sosu włóż parówki i natychmiast podawaj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu