PARÓWKI W CIEŚCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
- 50 dag parówek,
- półtorej szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- garść świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego,
- sól, pieprz,
- mielona papryka,
- 3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw żółtka zmiksuj z mlekiem oraz szczyptą pieprzu, po czym powoli, stale ubijając, dodawaj mąkę, tak by powstało ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Teraz przykryj ścierką i odstaw na 30 minut. W tym czasie obierz parówki z osłonek, pokrój na talarki i podsmaż na tłuszczu, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Następnie ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem. Tłuszczem ze smażenia parówek wysmaruj płaską foremkę, wylej do niej ciasto i przykryj parówkami, potem posyp tymiankiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 40 minut. Podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem keczupu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu