PAPRYKOWY GULASZ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 800 g wołowiny,
- 1 pomidor,
- po 1 papryce zielonej i czerwonej,
- 2 cebule,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki,
- 1 łyzki suszonego majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- pół łyżki sproszkowanej papryki ostrej,
- 2 łyżecki mąki,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mięso pokrój w 3 centymetrową kostkę, a cebulę posiekaj. W garnku podgrzej masło i olej, po czym podsmaż delikatnie cebulę. Do cebuli dodaj paprykę w proszku, dolej 80 ml wody, wrzuć mięso i majeranek. Duś wszysko pod przykryciem około godzinę, na niewielkim ogniu. Wołowina powinna podduszać się we własnym sosie, lecz jeśli wyparuje należy podlewać wodą. Umyj, oczyść i pokrój w paski paprykę. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do mięsa, dopraw solą i duś jeszcze pół godziny pod przykryciem. Śmietanę wymieszaj z mąką, którą wlej do gulaszu. Całośc dopraw do smaku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu