OWOCOWY PLACEK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 25 dag margaryny,
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 6 dużych jabłek,
- 6 łyżek cukru lub miodu,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duża twarda gruszka,
- 1 duży banan,
- 3 łyżki brandy,
- 10 dag rodzynek,
- 10 dag orzeszków arachidowych lub pistacjowych,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- mąka i tłuszcz do nasmarowania i wysypania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Żółtka utrzyj z margaryną, cukrem oraz brandy. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawaj po łyżce do masy jajecznej. Rodzynki umyj i namocz w ciepłej wodzie, a gdy napęcznieją, dobrze odciśnij. Potem obierz jabłka oraz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Banana obierz, także pokrój w kostkę. Wszystkie owoce skrop obficie sokiem z cytryny, wymieszaj, a następnie obtocz w mące, dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z ciastem. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy, po czym wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz przez około godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu