You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
OWOCOWE MLECZKO
recipe image OWOCOWE MLECZKO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 50 dag owoców (truskawki, poziomki, maliny, jagody),
  • 15 dag biszkoptów,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • pół szklanki osłodzonej herbaty,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 4 białka,
  • sok i otarta skórka z połowy cytryny,
  • sól,
  • 1 cukier waniliowy.
Sposób przygotowania/kroki
Owoce oczyść, umyj i podsusz. Przygotuj galaretkę według przepisu i ostud do temperatury pokojowej. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając po łyżce tężejącą galaretkę, ubijaj dalej, aż powstanie puszysta i lekka masa. Gęstniejącą masę wyłóż do lekko natłuszczonej formy, którą uprzednio wyłóż namoczonymi w herbacie biszkoptami. W masę powciskaj owoce i wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywnś pianę z cukrem waniliowym, przybierz pianką masę i udekoruj owocami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.