OWOCOWE MLECZKO
Składniki
- 50 dag owoców (truskawki, poziomki, maliny, jagody),
- 15 dag biszkoptów,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- pół szklanki osłodzonej herbaty,
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
- 4 białka,
- sok i otarta skórka z połowy cytryny,
- sól,
- 1 cukier waniliowy.
Sposób przygotowania/kroki
Owoce oczyść, umyj i podsusz. Przygotuj galaretkę według przepisu i ostud do temperatury pokojowej. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając po łyżce tężejącą galaretkę, ubijaj dalej, aż powstanie puszysta i lekka masa. Gęstniejącą masę wyłóż do lekko natłuszczonej formy, którą uprzednio wyłóż namoczonymi w herbacie biszkoptami. W masę powciskaj owoce i wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywnś pianę z cukrem waniliowym, przybierz pianką masę i udekoruj owocami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu