You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ORZECHOWE NALEŚNIKI
recipe image ORZECHOWE NALEŚNIKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • NADZIENIE:
  • 50 g masła, 15O g orzechów włoskich wyłuskanych,
  • 100 g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 150 ml mleka, 150 ml mleka.
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw zrób ciasto. Wsyp mąkę do miski dodając szczyptę soli, mleko oraz cukier. Następnie roztop masło. Wszystko oprócz masła dokładnie wymieszaj, po czym mieszając dodawaj jajka i płynne masło. Potem wlej wodę mineralną tak, by powstało płynne ciasto i odstaw na 20 minut. Następnie zajmij się nadzieniem do naleśników. Na początek weź 125 g orzechów, zmiel je dość drobno i upraż na patelni bez tłuszczu, po czym dodaj cukier wanilowy oraz mleko. Całość cały czas mieszając gotuj około 5 minut tak, by powstała gęsta masa. Potem wróć do ciasta, które ponownie zamieszaj. W teflonowej patelni rozgrzej niewielką ilość masła i usmaż naleśniki. Smaż je z obu stron na złoto. Po usmażeniu włóż je do piekarnika nagrzanego do 75 stopni tak by nie wystygły. Resztę orzechów zmiel na grubo. Później naleśniki posmaruj nadzieniem, zwiń je, potem posyp cukrem pudrem i orzechami grubo zmielonymi.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.