ORZECHOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- Syrop:
- 0,5 kg orzechów włoskich, 0,5 l wody,
- 125 g masła, 750 g cukru,
- 250 g cukru, wyciśnięty sok z dwóch cytryn.
- 375 g mąki,
- 375 g pokruszonych sucharów,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka goździków,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki brandy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki proszku do piecznia.
Sposób przygotowania/kroki
Jajka ubij z cukrem, dodaj masło. Ucierając dodawaj powoli mleko, orzechy i goździki. Następnie sodę rozpuść w brandy, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sucharkami i wymieszaj to z pozostałymi, przygotowanymi składnikami. Zanim przelejesz ciasto do blaszki nasmaruj ją margaryną bądź masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Ciasto wstaw do nagrznego piekarnika i piecz około 40 minut. Po wstawieniu ciasta do piekarnika, zajmij się przygotowywaniem syropu. Zagotuj wodę z cukrem oraz sokiem z cyryny. Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika polej je sosem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu