You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ORZECHOWE CIASTO
recipe image ORZECHOWE CIASTO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • Syrop:
  • 0,5 kg orzechów włoskich, 0,5 l wody,
  • 125 g masła, 750 g cukru,
  • 250 g cukru, wyciśnięty sok z dwóch cytryn.
  • 375 g mąki,
  • 375 g pokruszonych sucharów,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki brandy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki proszku do piecznia.
Sposób przygotowania/kroki
Jajka ubij z cukrem, dodaj masło. Ucierając dodawaj powoli mleko, orzechy i goździki. Następnie sodę rozpuść w brandy, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sucharkami i wymieszaj to z pozostałymi, przygotowanymi składnikami. Zanim przelejesz ciasto do blaszki nasmaruj ją margaryną bądź masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Ciasto wstaw do nagrznego piekarnika i piecz około 40 minut. Po wstawieniu ciasta do piekarnika, zajmij się przygotowywaniem syropu. Zagotuj wodę z cukrem oraz sokiem z cyryny. Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika polej je sosem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.