OMLET WARZYWNY NA BUŁECZKACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 8 okrągłych bułeczek,
- 6 jajek,
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek),
- garść startego żółtego sera,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- porcja rosołowa i warzywa z rosołu,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz cayenne,
- keczup,
- 8 małych listków sałaty.
Sposób przygotowania/kroki
Żółtka ubij ze śmietaną, mąką i tartym serem, dodaj rozgniecione widelcem warzywa i zieleninę, dopraw do smaku. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z masą żółtkową i podziel na porcje. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i delikatnie wylej połowę masy jajecznej. Smaż z obu stron, obracając omlet. Każdy omlet podziel na cztery części. Bułeczki przekrój na połowy, do środka każdej bułeczki wkładaj porcję omletu, polej keczupem i przykryj płatkiem sałaty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu