OMLET PO CHIŃSKU
Składniki
- Sos:
- 5 ubitych jajek,
- pół szklanki wywaru
- pół szklanki posiekanej cebuli, z kurczaka,
- pół szklanki posiekanego selera, 1 łyżka wina ryżowego,
- pół szklanki pieczarek, 1 mąki kukurydzianej
- pół szklanki kiełków fasoli mung, wymieszać z 3 łyż. wody,
- 3/4 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- szczypta pieprzu, pieprz.
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej go, po czym dodaj warzywa oraz mięso, dopraw solą i pieprzem i chwilę smaż. Tak przygotowany farsz wyłóż na talerz. Następnie weź miskę, do której wlej jajka, warzywa oraz mięso. Następnie weź czystą patelnię, znów rozgrzej w niej olej i wylej do niej całą zawartość miski. Za pomocą łopatki przesuwaj do tyłu i do przodu ścinające się jajko. Gdy już omlet zetnie się, przewróć go na drugą stronę i smaż dopóki brzegi się nie zbrązowieją.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu