You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
NOWOZELANDZKI ZIMOWY TORT
recipe image NOWOZELANDZKI ZIMOWY TORT
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Inne kuchnie
Kuchnia domowa
Słodkości
  • Ciasto: Dodatkowo:
  • 1 szklanka mąki, 5 sztuk kiwi do przełożenia
  • 1 szklanka śmietany kremówki, tortu.
  • 4 jajka,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 3 łyzki rumu,
  • 2 łyżki konfitur z imbiru,
  • 2 łyżki syropu z imbiru,
  • 5 dag masła.
Sposób przygotowania/kroki
Do miski wsyp cukier, potem wbij jajka i tą miskę włóż do garnka z wrzącą wodą. Ubijaj dopóki masa nie będzie gęsta, po czym zdejmij z pary i ubijaj, aż masa się schłodzi. Następnie roztop masło i wystudź je. Teraz do ubitych jajek dodawaj powoli masło i mąkę, połącz składniki cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto rozlej do dwóch tortownic o średnicy 17 centymetrów. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na pół godziny. W tym czasie posiekaj drobno imbir, kiwi pokrój w cienkie plasterki, a śmietanę ubij na sztywno. Na koniec ciasto poprzekrajaj w poziomie na pół, każdą warstwę skrop syropem oraz rumem, następnie przełóż śmietaną, a na nią połóż plasterki kiwi oraz imbir.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.