NOWOZELANDZKI ZIMOWY TORT
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Inne kuchnie
Kuchnia domowa
Słodkości
- Ciasto: Dodatkowo:
- 1 szklanka mąki, 5 sztuk kiwi do przełożenia
- 1 szklanka śmietany kremówki, tortu.
- 4 jajka,
- 3,5 szklanki cukru,
- 3 łyzki rumu,
- 2 łyżki konfitur z imbiru,
- 2 łyżki syropu z imbiru,
- 5 dag masła.
Sposób przygotowania/kroki
Do miski wsyp cukier, potem wbij jajka i tą miskę włóż do garnka z wrzącą wodą. Ubijaj dopóki masa nie będzie gęsta, po czym zdejmij z pary i ubijaj, aż masa się schłodzi. Następnie roztop masło i wystudź je. Teraz do ubitych jajek dodawaj powoli masło i mąkę, połącz składniki cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto rozlej do dwóch tortownic o średnicy 17 centymetrów. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na pół godziny. W tym czasie posiekaj drobno imbir, kiwi pokrój w cienkie plasterki, a śmietanę ubij na sztywno. Na koniec ciasto poprzekrajaj w poziomie na pół, każdą warstwę skrop syropem oraz rumem, następnie przełóż śmietaną, a na nią połóż plasterki kiwi oraz imbir.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu