NALEŚNIKOWY TORT
Składniki
- 1,5 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mineralnej wody gazowanej,
- oliwa,
- cukier, sól.
- Nadzienie:
- 1 kg mirabelek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka startego cynamonu.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw usmaż naleśniki według klasycznego przepisu. Gotowe naleśniki układać na głębokim talerzu, jeden na drugim. Następnie umyj mirabelki i włóż do emaliowanego rondelka, po czym zalej wrzątkiem tak, by woda przykrywała owoce. Gotuj je dotąd, aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Potem przetrzyj rozgotowane śliwki przez sito i gotuj, stale mieszając drewnianą łyżką, aż przecier zgęstnieje. Teraz gorący przecier wymieszaj z cukrem oraz cynamonem i wystudź. Następnie weź okrągłą formę, która powinna mieć trochę większą średnicę niż naleśniki, wysmaruj ją bułką i wysyp bułkę tartą. Na dnie formy ułóż jednego naleśnika, posmaruj go zrobionym wcześniej przecierem i przykryj następnym naleśnikiem. Tą czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników, na samej górze powinien znaleźć się naleśnik. Całość przykryj wiórkami zimnego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj około pół godziny. Po tym czasie wyjmij z pieca, posypać cukrem pudrem i krój na porcje jak zwykły tort.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu