NALEŚNIKI Z KAWIOREM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 100 g kawioru,
- 100 g mąki pszennej,
- 150 g mąki gryczanej,
- 350 letniego mleka,
- 250 g kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 20 g drożdży,
- 90 g masła,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Weź miskę, w której wymieszaj mąkę, wkrusz drożdże, zalej mlekiem i dodając po trochu mąkę wymieszaj dokładnie. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie roztop 50 g masła i ostudź je. Wystudzone masło dodaj do mąki z jajkami i łyżeczką soli, wymieszaj i znów pozostaw do wrośnięcia na około 3 godziny. Potem na patelni teflonowej roztop masło i nabierając ciasto chochelką smaż małe racuchy. Gdy podczas smażenia na plackach ukażą się otwory posmaruj je masłem i odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 4 minut. Tak usmażone racuchy włóż do piekarnika o temperaturze 75 stopni C. Potem utrzyj śmietanę z solą na gładką masę i umieść w misce. Kawior umieść w miseczce na lodzie. Byliny powinnaś jeść z łyżką śmietany i kawiorem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu