MIODOWA KACZKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kaczka ważąca ok. 2,75 kg,
- Miodowy syrop:
- 1,2 l wody,
- 3 łyżki stołowe miodu,
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego,
- 3 stołowe łyżki sosu sojowego ciemnego.
Sposób przygotowania/kroki
Kaczkę dokładnie oczyść, osusz i wbij ją na hak metalowy w pobliżu szyi kaczki. Następnie w głębokiej patelni zagotuj wszystkie składniki jakie potrzebne są do syropu. Gdy syrop będzie gotowy, trzymając kaczkę nadal na haku polewaj ją tym syropem kilka razy tak, by była cała nim nasączona. Później powieś kaczkę w jakimś chłodnym miejscu na około 5 godzin, a pod nią postaw blachę metalową, by sos miał gdzie skapywać. Gdy kaczka wyschnie, jej skóra powinna przypominać pergamin. Następnie rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusz. Kaczkę umieść na ruszcie, który będzie znajdował się w blaszce do pieczenia i wlej do niej około 150 ml wody. Tak przygotowaną kaczkę wstaw na 15 minut do piekarnika, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze około 70 minut, jeśli będzie konieczne dolej wody do blachy. Gdy kaczka będzie już upieczona odstaw ją przed podaniem na 10 minut. Potem potnij mięso ostrym nożem na kawałki i wyłóż na talerze.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu