You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MIĘSO W POMIDORACH
recipe image MIĘSO W POMIDORACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • 30 dag mielonego mięsa mieszanego,
  • 20-30 dag ryżu (2-3 torebki),
  • 4-5 dużych strąków kolorowej słodkiej papryki,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki gęstej śmietany,
  • sól, pieprz,
  • warzywna przyprawa typu vegeta,
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia),
  • masło.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki vegety, odcedź i wymieszaj z 3 łyżkami masła. Następnie pomidory odcedź z zalewy i rozgnieć widelcem, paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w makaronik. Potem cebulę posiekaj i razem z papryką uduś na tłuszczu, dodaj rozgniecione pomidory, duś dalej, dodaj mięso, stale mieszając, smaż jeszcze przez kilka minut. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania ułóż warstwami: ryż i masę pomidorowo-mięsną, posyp ziołami. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Całość zalej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła. Wstaw do nagrzanego do180°C piekarnika na około 45 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.