MIĘSO W POMIDORACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 30 dag mielonego mięsa mieszanego,
- 20-30 dag ryżu (2-3 torebki),
- 4-5 dużych strąków kolorowej słodkiej papryki,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 2 cebule,
- pół szklanki gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- warzywna przyprawa typu vegeta,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia),
- masło.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki vegety, odcedź i wymieszaj z 3 łyżkami masła. Następnie pomidory odcedź z zalewy i rozgnieć widelcem, paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w makaronik. Potem cebulę posiekaj i razem z papryką uduś na tłuszczu, dodaj rozgniecione pomidory, duś dalej, dodaj mięso, stale mieszając, smaż jeszcze przez kilka minut. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania ułóż warstwami: ryż i masę pomidorowo-mięsną, posyp ziołami. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Całość zalej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła. Wstaw do nagrzanego do180°C piekarnika na około 45 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu