MIĘSO DUSZONE W ŚMIETANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe),
- 2 cebule,
- 3 strąki kolorowej papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia),
- pół szklanki śmietany,
- warzywna przyprawa do zup typu vegeta,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- sól,
- mielona papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Natrzyj mięso sokiem z cytryny, papryką oraz solą, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na łyżce tłuszczu. Oczyść z gniazd nasiennych paprykę, pokrój w paseczki i dodaj do cebuli, po czym duś do miękkości i przełóż do garnka. Wyjęte z lodówki mięso obtocz w mące, podsmaż ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodaj do cebuli i zalej wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak by płyn zaledwie przykrywał mięso. Duś do miękkości na niewielkim ogniu, w miarę potrzeby uzupełniając płyn. Dodaj śmietanę i wymieszaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu