You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MIĘSO DUSZONE W ŚMIETANIE
recipe image MIĘSO DUSZONE W ŚMIETANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe),
  • 2 cebule,
  • 3 strąki kolorowej papryki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia),
  • pół szklanki śmietany,
  • warzywna przyprawa do zup typu vegeta,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • mielona papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Natrzyj mięso sokiem z cytryny, papryką oraz solą, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na łyżce tłuszczu. Oczyść z gniazd nasiennych paprykę, pokrój w paseczki i dodaj do cebuli, po czym duś do miękkości i przełóż do garnka. Wyjęte z lodówki mięso obtocz w mące, podsmaż ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodaj do cebuli i zalej wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak by płyn zaledwie przykrywał mięso. Duś do miękkości na niewielkim ogniu, w miarę potrzeby uzupełniając płyn. Dodaj śmietanę i wymieszaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.