MIĘSNE KULKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 200 g mieszanego mięsa,
- 200 ml bulionu mięsnego,
- 50 g masła,
- 35 g mąki,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- 1 żółtko,
- 1 całe jajko,
- 140 g mąki do panierowania,
- pół łyżeczki świeżych listków tymianku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 litr oleju do smażenia głębokiego.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Pół łyżki masła rozgrzej na patelni, wrzuć mięso i cebulę i podsmaż to razem. Następnie umyj, obierz i utrzyj na drobnej tartce marchewkę i wrzuć ją do mięsa. To wszystko dopraw pieprzem solą oraz tymiankiem. Z pozostałęgo masła zrób zasmażkę dodając mąkę, a następnie cały czas mieszając wlej bulion i chwilę pogotuj, po czym dodaj mięso, sok z cytryny i dopraw do smaku. Następnie rozbij żółtko dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i to wszystko dołącz do mięsa. Tak zrobioną masę wyłóż, na grubość palca, na folię aluminiową i odstaw do chłodziarki na godzinę. Weź całe jajko i roztrzep je z łyżką stołową wody. Z mięsnej masy uformuj kulki dowolnej wielkości, następnie obtocz je kolejno w mące, w jajku i znów w mące. Na powierzchni panierki nie może być żadnych otworów. Następnie rozgrzej olej i każdą kulkę smaż około 4 minut. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby odciekł tłuszcz.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu