You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MIĘSNE KULKI
recipe image MIĘSNE KULKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • 200 g mieszanego mięsa,
  • 200 ml bulionu mięsnego,
  • 50 g masła,
  • 35 g mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 żółtko,
  • 1 całe jajko,
  • 140 g mąki do panierowania,
  • pół łyżeczki świeżych listków tymianku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 litr oleju do smażenia głębokiego.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Pół łyżki masła rozgrzej na patelni, wrzuć mięso i cebulę i podsmaż to razem. Następnie umyj, obierz i utrzyj na drobnej tartce marchewkę i wrzuć ją do mięsa. To wszystko dopraw pieprzem solą oraz tymiankiem. Z pozostałęgo masła zrób zasmażkę dodając mąkę, a następnie cały czas mieszając wlej bulion i chwilę pogotuj, po czym dodaj mięso, sok z cytryny i dopraw do smaku. Następnie rozbij żółtko dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i to wszystko dołącz do mięsa. Tak zrobioną masę wyłóż, na grubość palca, na folię aluminiową i odstaw do chłodziarki na godzinę. Weź całe jajko i roztrzep je z łyżką stołową wody. Z mięsnej masy uformuj kulki dowolnej wielkości, następnie obtocz je kolejno w mące, w jajku i znów w mące. Na powierzchni panierki nie może być żadnych otworów. Następnie rozgrzej olej i każdą kulkę smaż około 4 minut. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby odciekł tłuszcz.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.